reklam vergisi

1 Ocak 2019 dan itibaren reklam vergisi geldi.

Reklam vergisi ile yurt dışındaki firmalardan vergi alamayan devlet, artık vergiyi reklam verenden isteyecek. Google , Facebok  ve instagram gibi firmalara reklam verdiğinizde bu firmalar yurt dışında oldukları için vergiden muaftı. Artık Türk şirketler ve kişilerden reklam alıp ardından bu reklamların yayımlanmasını sağlayan (veya aracılık eden) yurt dışında kurulu şirketlere reklam veren kurumlar önce yüzde 15’lik vergi kesintisi (stopaj) yapıp ardından o şirkete reklam ücretini ödeyecek.

Reklam vergisi 18 Aralık 2018’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile internet verilen reklamlar için getirilen yeni vergi düzenlemesi hakkındaki hususlar belirlendi. Buna göre tüm kurumlar ve şahıslar için 1 Ocak 2019’dan itibaren Facebook,  Google, Instagram, Twitter vb. İnternet reklamları için %15 tutarında ek vergi kesintisi yapılması zorunluluğu getirilmiş oldu.

Tebliğ Taslağı 25 Aralık 2018 de yayınlamıştır. Artık internette reklam veren veya aracılık eden tam veya dar mükellef gerçek kişiler ile dar mükellef kurumlar için  gerçekleştirilecek ödemelerden %18 kdv’nin yanında ayrıca %15 gelir/kurumlar vergisi stopajı yapılacak . Youtube, Google, Facebook gibi arama ve soysal medya kuruluşlarına reklam verenler, artık verdiği her 100 liranın 15 lirasını kesip vergi dairesine yatıracak. Ayrıca reklam verilen şirketin mükellef olup olunmadığına da bakılmayacak.

Yeni reklam vergisi ile ne kadar ödeyeceğim

1 ocak 2019 yılından itibaren reklam verenin veya aracılık edenin mükellef olup olmadığına bakılmadan ödemelerden %18 kdv’ye ek olarak %15 gelir/kurumlar vergisi stopajı yapılacak . Facebook, Google, Youtube,  gibi arama ve soysal medya kuruluşlarına reklam verenler, için verdikleri her 100 liranın 15 + 18  lirasını kesip vergi dairesine yatırmaları gerekecek.

 

Beyanda bulunmayan ve vergi ödemeyen kurum ya da şahıslardan maliye tarafından:

  • 1. Ödenmeyen rakam yasal faizi ile talep edilir.
  • 2. Vergi Usul Kanununun 341. maddesine göre 1 kat vergi ziyaı cezası düzenlenir (1 kat cezadır ve %15 ek ödemeyi ifade eder)
  • 3. Vergi Usul Kanunun 355. maddesine göre her bir evrak/ödeme için 1.600TL** özel usulsüzlük cezası düzenlenir.
  • 4. Cezalar tespit tarihinden geri dönük olarak 1 Ocak 2019’dan eski olmamak kaydıyla 5 yıllık dönemi kapsar.

18 Aralık 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı için tıklayın